Затвори

     Дата
11/30/2018
     Категория
Публикации за АССГ
     Заглавие:
     Lex.bg: Студент ще получава стипендия заради обучение от съдия в АССГ
     Съдържание:

     Студент ще получава стипендия заради обучение от съдия в АССГ

     30 ноември 2018, 16:16


     Съдия Красимира Милачкова с учениците.

     Студент в Американския университет в Благоевград е получил право на стипендия благодарение на участието си в образователната програма на Висшия съдебен съвет, по която в неговото училище от години открити уроци изнасят съдии от Административен съд София – град (АССГ). За това съобщиха от съда, позовавайки се на преподавателка в столичното езиково училище „Дорис Тенеди“, където е учило момчето.

     Нашите възпитаници са много доволни – в няколко европейски държави, където продължават обучението си, са им признали като бонус сертификатите от тази програма, които им раздавате, се е похвалила преподавателката.

     Днес е била поредната среща на съдия от АССГ с учениците от „Дорис Тенеди“. На нея съдия Красимира Милачкова е запознала десетокласниците в часа по етика и право с видовете съдилища и спецификата на делата, които разглеждат. Конкретни дела от практиката ѝ са възбудили любопитството на младежите. „Особено случаят с ученици, залели със спирт и подпалили чин, за което били наказани със забележка. Делото било заведено от родителите им, защото в кабинета имало монтирани камери. Съдия Милачкова отговори на всички въпроси, които учениците ѝ задаваха един през друг“, разказаха от съда.

     През ноември още двама съдии от АССГ са гостували в училища. Съдия Деница Митрова, която беше зам.министър на правосъдието в служебното правителство на Огнян Герджиков, е говорила пред сборна група гимназисти от 22 СОУ „Георги С.Раковски“ за разделението на властите. Тя им разяснила разликите между професиите на съдията, прокурора и адвоката.

     „В 32 СУИЧЕ „Св.Климент Охридски“ съдия Елица Райковска обясни как се става административен съдия и какви дела гледа АССГ. 12-класниците, повечето от които бяха навършили 18 години, научиха, че вече носят наказателна отговорност и трябва да са особено внимателни в поведението си“, разказват от АССГ. Като посочват, че съдия Райковска е обяснила на учениците в кои случаи и как се наказват хулиганските прояви, кога се възбужда наказателно дело при ПТП.

     Образователната програма, по която магистрати изнасят лекции в училища, се осъществява по споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието. Всички ученици, които са се срещнали със съдии от АССГ са получили удостоверения, подписани от председателя на съда Радостин Радков.

     Връзка към съдебен акт: