Затвори

     Дата
11/19/2013
     Категория
Други публикации
     Заглавие:
     Банкеръ: ВАС свали булото на срам и грях от Коларов
     Съдържание:

        
     (§22)


     ВАС свали булото на срам и грях от Коларов

     Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли в четвъртък (14 ноември) всички обвинения в конфликт на интереси, отправени срещу бившия шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов. През юни 2012 г. той стана обект на разследване от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), прославила се най-вече покрай скандалното тефтерче на шефа си Филип Златанов. Още тогава плъзна съмнението, че тази комисия е използвана за разчистване на сметки с неудобни - в случая, защото Коларов напусна със скандал - той влезе в остър словесен спор с други двама членове от своята комисия, също хора на ГЕРБ, които обвини, че бездействат срещу 5 бона заплата. Оплака се и че управляващите не оказват политическа подкрепа за реформи в комисията му. И оставката му, подписана на мига от тогавашния министър-председателя Бойко Борисов, беше логична.

     Коларов напусна на 25 февруари 2012 г., след като мотивира оставката си с липсата на реформаторско мнозинство в комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента. И като по поръчка в Комисията за конфликт на интереси постъпиха два сигнала срещу него, по които веднага бе образувана проверка. А през юни вече има и решение на комисията, което уличава Коларов в конфликт на интереси. То е подписано лично от тогавашния й председател Филип Златанов и от сегашния й и.д. шеф от президентската квота - Николай Николов.

     С решението се установява, че Тодор Коларов е оказал влияние в свой частен интерес върху негови подчинени - главен счетоводител и касиер, за да му съставят приходни касови ордери, с които е закупил използваните от него в качеството му на председател на комисията "Кушлев" лаптоп и мобилен телефон. Оказал влияние върху подчинените си и за да му подпишат задължителния при напускане обходен лист, с който се установява, че не дължи нищо на подчиненото му ведомство.

     Само че две съдебни инстанции са категорични: първо през март тази година Административният съд в София реши, че конфликт на интереси няма, а тази седмица и Седмо отделение на ВАС с председател и докладчик съдия Ваня Анчева потвърди, че Коларов не само не е бил в конфликт на интереси, ами и не е можел да бъде.Той е напуснал поста си като ръководител на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси до 25 февруари м.г. (когато е бил освободен от министър-председателя). И към датата на извършените нарушения вече не е бил неин председател, за да може да се възползва от служебното си положение и да оказва натиск върху служителите, отсече ВАС.

     Автор: Огнян Стойчев

     Връзка към съдебен акт: