Затвори

     Дата
10/08/2018
     Категория
Публикации за АССГ
     Заглавие:
     Сега: Засекретената проверка за "Цумгейт" пак катастрофира в съда
     Съдържание:

      

     Засекретената проверка за "Цумгейт" пак катастрофира в съда

     08 Окт. 2018

     автор

     Доротея Дачкова

     Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) срещу публичността на всички материали от проверката му по скандала "Цумгейт". Така главният инспектор Теодора Точкова скоро може да се окаже принудена да даде информацията. "Сега" спечели делото за достъп до информация на първа инстанция, но инспекторатът обжалва пред ВАС.

     Главният инспектор Теодора Точкова и главният прокурор Сотир Цацаров - проверяващ и проверен по "Цумгейт".

     Проверката по неудобната тема за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика, приключи миналото лято. Изводът беше ексцентричен: че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров.

     Проверката започна по сигнал на гражданското движение "Боец" и приключи скоропостижно, без да стане ясно от кого са снети обяснения, какво и как е проверено и как се е стигнало до крайния извод. От инспектората първоначално отказаха на "Сега" документацията по проверката с аргумента, че тя е служебна тайна и е защитена в следващите 6 месеца. Когато този срок изтече, Точкова отговори, че информацията е обществена, но няма да бъде предоставена, защото Цацаров и Гергов не били съгласни. Този неин отказ беше разбит на пух и прах от административния съд в София.

     Пред първата инстанция Точкова не се яви, нито прати представител. Оказва се обаче, че вместо от името на Точкова решението е оспорено от името на инспектората. Това са различни административноправни субекти, приемат тримата върховни съдии - Галина Карагьозова, Здравка Шуменска и Юлия Ковачева. С този мотив те оставят без разглеждане жалбата и прекратяват делото.

     Ако тяхното определение бъде потвърдено и от петчленен състав и влезе в сила, Точкова ще трябва да предостави информацията. Ако ли не, това само ще проточи казуса и вероятно Цацаров вече няма да е главен прокурор, когато има окончателно съдебно решение. Мандатът му изтича в края на следващата година.

     Връзка към съдебен акт: