Затвори

     Дата
11/07/2018
     Категория
Публикации за АССГ
     Заглавие:
     Класа: Осъдиха държавата да разкрие договорите за добив на злато
     Съдържание:

     Осъдиха държавата да разкрие договорите за добив на злато

     07.11.2018

     Героят от риалити предаването Островът на изкушението Андрей Едрев осъди правителството заради отказан достъп до договорите за добив на злато.

     Върховният административен съд отказа да отмени решението на Административен съд – София, с което се задължава администрацията на Министерския съвет да заплати на Едрев сумата от 460 лева. На толкова са оценени разходите по делото, което бургазлията заведе заради отказан достъп като български гражданин до договорите, сключени с чуждестранни фирми за добив на злато, сребро, мед и др. метали.

     С решението на ВАС остава в сила решението на Административен съд – София, с което се отменя решението от 15 май на държавния експерт в Дирекция Правителствена информационна служба към Министерския  съвет по заявление за достъп до обществена информация.  Неотдавна експерти обявиха, че България е загубила 30 милиарда лева от раздадените на концесия природни богатства.

     Сега правителството трябва да осигури препис от целия концесионен договор, както и анексите и приложенията към него на бургазлията, който от няколко години живее на екзотичен остров в Индонезия, а лятото прекарва край морето на юг от Бургас. Това ще позволи и на българите да научат истината кой копае в земните недра и с колко милиарда лева е ощетена България.

     Връзка към съдебен акт: