Затвори

     Дата
07/04/2018
     Категория
Публикации за АССГ
     Заглавие:
     24 часа: За първи път. Съд в София призна гей брак
     Съдържание:

     За първи път. Съд в София призна гей брак

     04.07.2018 05:00

     Разреши на австралийка да живее у нас с французойка, с която има сключен брак

     За първи път български съд се произнесе в полза на гей брак, като се позова на правото на Европейския съюз.

     С решение от 29 юни 2018 г. Софийският административен съд разреши на австралийка да живее у нас с половинката си французойка.

     На 10 юни в София се проведе поредният прайд в подкрепа на хомосексуалните

     Становището не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

     Делото е образувано по жалба на Кристина Палма от Австралия срещу Дирекция “Миграция” в МВР, която отказала да иМ даде право да пребивава у нас с партньорката си - французойката Мариама. Като гражданка на ЕС тя не се нуждае от подобно разрешение.

     Двете сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция, а живеят във фактическо съжителство от 12 години. В България идвали неведнъж, имат и дом близо до Русе, като желанието им било да се установят трайно у нас. Кристина пристига в България на 9 ноември 2017 г.

      Австралийката подава заявление в Дирекция “Миграция” в МВР на 30 ноември. В него тя посочва, че желае да иМ бъде дадено право на продължително или постоянно пребиваване у нас. Позовава се на европейска директива от 29 април 2004 г., в която се казва, че граждани на ЕС и членове на техните семейства свободно се движат и пребивават на територията на държавите членки.

     МВР разрешава на Кристина да остане у нас до 11 декември. Отказва иМ обаче постоянно пребиваване с аргумента, че в България еднополовите бракове не са разрешени от конституцията. Тогава тя обжалва решението.

     Административният съд приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на съюза, правото на пребиваване на територията иМ по съображението, че в нея не е разрешен брак между хора от един и същи пол.

     В подобен дух бе и скорошното решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, станало известно като случая “Коман” . То се отнасяше до двойка между румънец и американец.

     Според съда на Европейския съюз страните трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия.

     “Въпреки че са свободни да разрешават или да не разрешават еднополовите бракове, държавите в ЕС не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на европейски гражданин, като отказват да предоставят право на пребиваване на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на страна извън ЕС”, казва Евросъдът.

     Връзка към съдебен акт: